Gedminaičių dvaras

Grumlinai: Gedminaičių dvarą, skirtingai nei Broel-Pliateriams priklausiusius Švėkšnos ar Vilkėno dvarus, aplankėme tik vieną kartą, 2011-06-05. Šiaip ten dvaro nebėra, nes patys dvaro rūmai nugriauti 1952aisiais, o vėliau sunaikinti ir beveik visi kiti dvaro pastatai. Aplankiau ir pafotografavau tik pro kadaise buvusį dvaro tvenkinį einantį kelią, nes dėl traumuotos kojos nepavyko įlįsti į brūzgynais užaugusią dvaro teritoriją, tad teks tą padaryti (galbūt) kitą vasarą.


IMGP0774
Buvusio tvenkinio vieta į V nuo kelio

Daugiau nuotraukų yra:
Flickr galerijoje

Apžiūrėti ten nelabai beliko ką. Kiek pasisekė rasti internete – krūminuose-šabakštynuose yra buvusio ūkinio pastato griuvėsiai.


Wikipedijos:
Gedminaičiai minimi 1644 m. Švėkšnos dvaro inventoriuje. Gyveno 9-ios drevininkų šeimos. 1695 m. – 13 drevininkų šeimų. 1820 m., padalijus Švėkšnos dvaro valdą, Gedminaičiai ir aplinkiniai kaimai atiteko Lietuvos istorijos, kalbos ir kultūros tyrinėtojui grafui Jurgiui Plateriui (1810–1836); 1831–1834 m. pas jį Gedminaičiuose gyveno ir jo biblioteką tvarkė rašytojas Simonas Stanevičius. Nuo 1899 m., mirus grafo J. Platerio sūnui Teodorui, Gedminaičių dvaras priklausė Švėkšnos dvaro savininkams. Po žemės reformos, tarpukaryje, Gedminaičių dvaro centrą (80 ha) nupirko Lietuvos valstybės diplomatas Eduardas Jatulis.
Jurgio Pliaterio geneologinis medis


Kadangi apie dvarą informacijos praktiškai nėra, atlikau šiokį tokį tyrimą:
Suorientavęs prieš Pirmąjį pasaulinį karą išleisto vokiško žemėlapio fragmentą, jame (kiek tai buvo įmanoma) išbraižiau dvaro pastatus ir gautą brėžinį uždėjau tiek ant 1952ųjų, tiek ant 2009ųjų aerofotografinės nuotraukos. Labai įdomūs rezultatai – matosi, kad žemėlapyje pastatai gerokai išdidinti, palyginus su jų tikraisiais dydžiais.

Dvaras 1952m.
09456-52 gedminaiciai


Aprašymas:
Ūkinio pastato griuvėsių nuotraukos Feisbuke
Wikipedijoje
litera.lt/pamarys.eu


Dvaro apylinkės maps.lt 2009m.
gedminaiciai


Įvertinimas: praktiškai nieko nebelikę

Įrašas paskelbtas temoje Klaipėdos aps. ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

2 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Spalio 26 istorinis ivykis ir trumpas komentaras « Grumlino palėpė

  2. Atgalinis pranešimas: 365 žodžiai – 162 – Grumlino palėpė

Parašykite komentarą