Kaišiadorių (Gudienos) dvaras

Grumlinai: aplankėme apniukusią dieną 2011-10-30, besivažinėdami po Kaišiadorių rajoną. Iš arčiau apžiūrėti nepavyko – teritorija paversta privačia gyvenamąja valda, aptverta metaline tvora. Tai padariau vieną kadrą ir nuvažiavome toliau – gal kada prie progos reiks pafotografuoti detaliau.


IMGP3122
Kaišiadorių (Gudienos) dvaro rūmai iš R pusės

Jei nežinotum, kad tai buves dvaras – sunku būtų atskirti pastatą nuo naujalietuvių statybų. Viena rūmų pusė nugriauta, pastats asimetriškas. Tačiau atremontuotas ir nudažytas. Daugiau pastatų neišlikę, galima pasivaikščioti po buvusį rūmų parką ir apžiūrėti tvenkinius.


Kultūros paveldo
Dabartinių Kaišiadorių dvaro pastatų vietoje 1531 m. stovėjo totoriams priklausęs dvaras. Tarp 1784–1795 m. Kaišiadorių dvaras atiteko Romerių giminei ir tapo Vladikiškių dvarui priklausančiu palivarku. XIX a. viduryje Kaišiadorių palivarkas buvo atskirtas nuo Vladikiškių dvaro ir vėl tapo atskiru dvaru. Apie 1850–1856 m. dvaras atiteko Ričardui Teofiliui Romeriui. Po jo mirties dvaras padalintas į dvi dalis: dalį dvaro paveldėjo sūnus Eugenijus, kita dalis atiteko dukrai Vandai. 1885 m. dvaras už skolas buvo užstatytas Vilniaus žemės bankui. Tuo metu dvarą sudarė tinkuotas ponų namas, virtuvė, oficina ir darbininkų namas. 1890 m. dvaras buvo perdalintas: V. Sycianko atiteko beveik visas Kaišiadorių dvaras, M. Romerienei – dalis Kriaučiškių palivarko. Likęs dvaras buvo nugyventas ir 1905 m. parduotas Justinui Strumilai, tuo metu jau valdžiusiam ir Žiežmarių dvarą. 1926 m. dvaras buvo išdalintas; J. Strumilai liko 80,03 ha dvaro centras su pastatais. 1940 m. buvo net 17 dvaro pastatų. Tais metais dvaras buvo nacionalizuotas.


Aprašymas:
Wikipedijoje
Lietuvos dvarų duomenų bazėje
Kultūros pavelde

Dvaro apylinkės maps.lt 2009m.
kaisiadorys


Įvertinimas: pravažiuojant galima aplankyti ir apžiūrėti.

Įrašas paskelbtas temoje Kauno aps. ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

2 komentarai

  1. Sulerin sakė:

    T.y. šio dvaro valdytojai turejo ką bendra su M.Romeriu?

    • grumlinas sakė:

      Kažką bendro matomai turėjo – vistik Riomerių giminė, tačiau reikia tyrinėti geneologinį medį, kas nėra lengva – aš va Švėkšnos Broel-Platerius kai bandau pastudijuoti, tai lenkiškai jie vienaip, lietuviškai kitaip įvardinti

Parašykite komentarą