Skuodo dvaras

Aplankė Aurimas ir Simona 2014 10

Skuodo dvaro rūmai



1568 m. karalius Žygimantas Augustas Skuodo dvarą su visu miesteliu už nuopelnus padovanojo Žemaičių seniūnui Jonui Chodkevičiui. 1625 m. vedybų keliu Skuodo dvaras, kaip kraitis atiteko kitiems garsiems Lietuvos didikams Sapiegoms, kurie dvarą valdė iki 1831 m. Už sukilimo prieš Rusijos carinę valdžią palaikymą, dvaras iš Sapiegų buvo nusavintas ir perduotas kariuomenės reikmėms. Dvaro pastatai buvo pritaikyti kareivinėms, todėl daug kartų keitė savo pirminę funkciją bei architektūrinį vaizdą, tad vargu ar dabartinė jų išvaizda primena Sapiegų ar dar ankstesnius laikus. 1918 m. dvaro rūmuose buvo įsteigta Skuodo gimnazija, kuri veikė iki Antrojo pasaulinio karo.

RŪMŲ FOTO IKI II PASAULINIO KARO


Po karo šiame pastate veikė muzikos mokykla, kultūros, turizmo skyrius, o nuo 1992 m. čia įsikūrė Skuodo muziejus, kuris atviras lankytojams iki šiol.

DABARTINIAI DVARO RŪMAI


Šiuo metu dvaro komplekso teritorijoje išlikę trys pastatai – dvaro rūmai, kumetynas ir cerkvės pastatas. Retai kur prie dvaro rūmų galima išvysti stovinčius maldos namus. Jų atsiradimas glaudžiai susijęs su 1831 m. įvykiais. Žinoma, jog nusavinus dvarą, rusų valdininkai meldėsi viename buvusio dvaro kambaryje, kol 1905 m. buvo pastatyta cerkvė.

CERKVĖS PASTATAS 1915 m.


Dabar cerkvės pastatas – uždarytas ir nenaudojamas, praradęs savo funkcinę paskirtį ir architektūrinę išvaizdą. 1944 m. cerkvė smarkiai apgadinta, viduje sunaikinta bažnytinė įranga. 1953 – 1991 m. pastatas buvo pritaikytas elektrinei. Įrenginėjant reikalingą įrangą buvo nuverstos likusios bokštų dalys, viduje patalpinti dyzeliniai varikliai.

CERKVĖS PASTATAS DABAR


Buvusiame kumetyne įsikūrusi vietinio laikraščio redakcija. Kitoje pastato dalyje įrengti gyvenamieji butai. Netoli kumetyno – išlikę buvusio ūkinio pastato pamatų fragmentai.

Buvęs kumetynas


Dvaro sodybos parko teritorijoje vyrauja liepos, šalia teka Bartuvos upė. Pietinėje komplekso dalyje – žydų žudynių ir užkasimo vieta, kurią žymi paminklas hitlerininkų sušaudytoms aukoms atminti.

Paminklas žydų genocido aukoms atminti


Kompleksas ir jame esantys statiniai turi apsaugos statusą, įtraukti į Kultūros vertybių registro sąrašą. Aplinka sutvarkyta, nutiesti pasivaikščiojimo takai, pastatyti suoliukai, parką puošia medinės skulptūros ir stogastulpis.

Daugiau nuotraukų
Žemėlapis
Kultūros vertybių registras
Skuodo muziejus

Įrašas paskelbtas temoje Klaipėdos aps. ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

1 komentaras

  1. Atgalinis pranešimas: Skuodo dvaras « Grumlino palėpė

Parašykite komentarą